Rendelő: Balatonalmádi, Baross Gábor u. 32
Telefonszám: 88/430-036

Önkéntesen kérhető egyéb védőoltások

A gyermek a tanácsadások során minden szükséges, kötelező védőoltást megkap. Lehetőség van azonban egyéb védőoltások adására is, melyek további súlyos betegségek ellen védik meg a gyermeket. Ezeket az oltóanyagokat az orvossal receptre felíratva, a gyógyszertárban kell kiváltani.

Pneumococcus baktérium okozta betegségek ellen

A pneumococcus baktérium a gyermek- és felnőttkori tüdőgyulladások nagyrészéért, középfül- és arcüreg gyulladásokért valamint gennyes agyhártyagyulladásokért lehet felelős. Nagy előrelépést jelent, hogy immár államilag támogatott módon, ingyenesen kérhetik a védőoltás beadását. Az oltási rendbe való beillesztése a következő képpen ajánlott: a 2, 4 és 15 hónapos kötelező védőoltással egyidőben, más végtagba adható. Amennyiben a védőoltás beadására később kerül sor, egy éves kor után két hónap különbséggel két oltásra, két éves kor után egy védőoltásra van szükség a teljes védettség eléréséhez. A pneumococcus baktérium által okoztott betegségek azonban az egy év alatti csecsemőket is veszélyeztetik.
Amennyiben az oltást igénylik, arról a beadás előtt írásban kérjük a nyilatkozatukat.

Rotavírus okozta hányásos- hasmenéses betegség ellen

A gyermekkori hányásos-hasmenéses betegségek fő kórokozója a rotavírus. Gyermekeink nagyrésze 5 éves korára átesik a fertőzésen, amely különböző súlyosságú lehet. Kisgyermek- és csecsemőkorban a hányás, hasmenés veszélyesebb mint a felnőttek esetében, gyorsabban juthatnak a kiszáradás állapotába, ami miatt esetleg kórházi ellátásra, intravénás folyadékpótlásra is szükség lehet. Sajnos, bizonyos, heves lefolyású esetekben ez a leggondosabb szülői ápolás mellett is előfordulhat. A rotavírus elleni védőoltás szájon át adható, a Rotarix oltás 2 részoltásból áll, a csecsemő 6 hetes kora után és legfeljebb 24 hetes kora előtt szükséges mindkét oltás beadása, 4 hetes időközzel. /Forgalomban van a Rotatec nevű oltás is, ebből 3 szükséges./
A Rotarix oltás ára darabonként 17000 Ft körül van, a pontos árról érdeklődjenek a gyógyszertárakban.
Bár szájon át adható oltásról van szó, beadásakor hasonló óvintézkedések szükségesek mint a többi védőoltás esetében, vagyis csak a rendelőben, orvos által adható. Ha a csecsemő valamilyen oknál fogva kiköpi, vagy visszabukja a szert, sajnos a védettség elérése érdekében ismétlés szükséges.


Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen

 
 
 
A meningococcus baktérium által okozott betegség klinikailag két formában jelentkezhet: agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A két forma gyakran együtt jelentkezik. E baktériumnak több típusa van (A, B, C, Y stb.), Magyarországon a leggyakoribb a B és a C, évente 20-100 ilyen megbetegedés fordul elő. Kétféle védőoltással rendelkezünk ellene: az un. poliszacharid vakcinák, melyek az A és C típus ellen védenek (2 évesnél idősebbek számára adhatók, a védettség időtartama kb. 3 év, a védettséghez elég egyetlen oltás), és az un. konjugált vaccinák (2 évesnél fiatalabbaknak is adhatók, hatásuk hosszabb, de csak a C típus ellen védenek, egy éves kor alatt 2, e fölött egy oltás szükséges a védettség megszerzéséhez).
Az oltás ára vényre felírva jelenleg kb 6500 Ft, két éves kor alatt emelt támogatás jár rá, így kb 2500 Ft-ba kerül .
 

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen 
 
 
Fertőzött kullancs csípésével terjedő agyvelőgyulladás ellen véd az oltás, mely 18 hónapos kor után bármikor adható. Három oltás szükséges a védettség megszerzéséhez. A folyamatos védelem 3-5 évente egy emlékeztető oltással érhető el. Ajánlom mindazoknak, akik olyan területekre szoktak kirándulni, illetve olyan helyen laknak, ahol a kullancs elterjedt. Balatonalmádi és környéke a kullancsok által is kedvelt hely!  Az oltás ára jelenleg kb 2800 Ft.
 

Fertőző májgyulladás (hepatitis B) ellen

 
A nagyon fertőző hepatitis B vírus az emberek között terjed, és a májat támadja meg. A védettség megszerzése 3 oltásból áll (az első után 1 hónappal a második, 6 hónappal a harmadik), mely bármely életkorban elkezdhető. Tekintettel a vírus fertőzési módjára (vérrel vagy szexuális úton terjed) az oltást elsősorban serdülőkor tájékán célszerû adni.
  1999-től bekerült a kötelező oltások közé iskolai kampányoltás keretében, 8. osztályos korban (így természetesen ingyenes).
 

Bárányhimlő ellen


 
A bárányhimlő ismert gyermekkori megbetegedés, mely különösebb kezelés nélkül is spontán lezajlik. Kisszámban előfordulhatnak szövődményei is, de normál lefolyás mellett is okoz kellemetlen napokat a gyermeknek. Krónikus betegségben szenvedőkben súlyosabb megbetegedés is kialakulhat. A védőoltás minimum 6 hét különbséggel 2 oltásból áll, mely 9 hónapos kor után bármikor beadható. Az oltás ára jelenleg kb 6500 Ft.

Aktuális

Táborozási nyilatkozat

Kedves szülők! 2012. márciusi NEFMI rendelet szerint az orvos által kiállított táborozási ...
Tovább

CRP gyorsteszt elérhető

Örömmel tudatom, hogy rendelőnkben a torokváladékból végzett Streptococcus gyorsteszt mellett ...
Tovább

Agyhártyagyulladás

A Györgyi Dénes iskolába járó gyermekek szülei talán értesültek már róla, hogy egy tanuló ...
Tovább

Rendelési idő:

Hétfő8-11

Kedd13-15

Szerda8-10

Csütörtök14-17

Péntek8-10

tanácsadás:

Napja: Kedd

Védőnő nélkül:9-10

Védőnővel:10-12

"A gyermektársaság gyógyír a lélekre."
(Dosztojevszkij)

Admin Created by: InnoForce Hungary Kft. 2009